(Corona) complicatie preventie programma!
In mijn vorige blog artikel ‘Preventie kan de ernst van Corona complicaties beperken!’ schrijf ik over het belang van het versterken van ons immuunsysteem, zeker gezien het feit dat de corona crisis nog wel een 1,5 tot 2 jaar kan uitrekken, maar ook omdat we met de preventieve maatregelen tegen de complicaties van corona eigenlijk preventieve maatregelen nemen tegen complicaties van ziekten überhaupt. Afgelopen week publiceerde de hoogleraar en hartchirurg Jan Grandjean en anesthesioloog Alaattin Ozdemir hun zorgen over het huidige gebrek aan aandacht voor persoonlijke primaire preventie en opbouwen van persoonlijke weerstand, bij de aanpak van de regering. De angst, langdurige stress, gebrek aan beweging en ongezonder eten kunnen volgens Grandjean en Ozderim leiden tot een toename van complicaties. De strijd tegen corona moet nu niet alleen ingezet worden op omgevingsmaatregelen maar veel meer op persoonlijke leefstijl en preventie maatregelen.
Het RIVM heeft een doorrekening gemaakt van onze zorguitgaven tot 2060. Het RIVM heeft dit in opdracht van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) gedaan. De zorgkosten blijven nog stijgen tot die tijd volgens het RIVM, ook na de ‘piek’ van de vergrijzing rond 2040. De vergrijzing blijft een belangrijke factor voor de stijgende zorguitgaven maar heeft er na 2035 steeds minder invloed op. De kosten zullen gemiddeld met ongeveer 2,8 procent per jaar toenemen. Ongeveer twee derde daarvan komt door andere factoren dan de vergrijzing. De uitgaven aan geestelijke gezondheidszorg zijn tegen die tijd maar liefst vervijfvoudigd, wat de uitspraken van Grandjean en Ozderim over de invloed van stress zouden kunnen bevestigen. Deze toekomstverkenning is gebaseerd op de Kosten van Ziekten-studie en de Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) van het RIVM. De voorspellingen gaan met onzekerheden gepaard. Dat komt doordat demografische ontwikkelingen vaak anders lopen dan verwacht, economische groei lastig te voorspellen is en de medische wetenschap, de zorgpraktijk en overheidsbeleid veranderen. De toekomstprojecties in deze studie zijn ook tot stand gekomen voordat Nederland getroffen werd door de Corona-pandemie. De gevolgen daarvan konden daardoor niet meer worden verwerkt in deze studie. Het risico bestaat dus dat de voorspelde effecten veel eerder bereikt zullen zijn dan in 2060.
Reden temeer om, zoals Grandjean en Ozderim voorstellen, nu al veel meer aandacht te gaan geven aan primaire preventie en het versterken van onze weerstand. Naast de postbus 51 filmpjes over de omgevings- en gedragsgerichte preventieve maatregelen wordt het tijd voor leefstijl- en preventie preventieve maatregelen campagnes.
Laten we dan maar meteen het ‘(corona) complicatie preventie programma’ presenteren, althans, een eerste aanzet. Hierin maak ik gebruik van de beweegrichtlijn en de voedingsrichtlijn van de Gezondheidsraad in combinatie met informatie vanuit leefstijlgeneeskunde, de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) en stressbeheersing wetenschap. Ik pretendeer hiermee niet het ultieme complicatie preventie programma te presenteren, maar spreek wel de overtuiging uit, dat een ieder, die hierin positieve stappen onderneemt, zijn of haar weerstand en immuunsysteem zal versterken en de kans op complicaties tijdens corona en andere aandoeningen, zal verminderen.
Wat we met het onderstaande complicatie preventie programma willen bereiken is een sterker immuunsysteem, waardoor de verspreiding van het micro-organisme van het virus afgeremd wordt door ons immuunsysteem, waardoor de infectie en de ontstekingsreactie kan worden afgeremd. Hierdoor kan het risico verlaagd worden dat aandoeningen en virussen dermate schade aan ons lichaam toebrengen dat we op de Intensive care belanden. Hierdoor wordt echter ook een algemene gezondheidsimpuls gegeven aan ons lichaam.
Het ‘(corona) complicatie preventie programma’;
- De WHO adviseert om het lichaamsgewicht tussen de aanbevolen limieten (een BMI van 18,5-25) te houden door middel van matige tot intensieve lichaamsbeweging, bij voorkeur dagelijks.
- Beweeg dus elk dagdeel recreatief 20 tot 30 minuten. Dit kan een wandeling zijn, of even lekker op de fiets, als je maar elk dagdeel minimaal 20 minuten aaneengesloten actief bent. Hiermee voorkom je meteen het langdurig zitten, waarvoor de WHO en de Gezondheidsraad waarschuwt.
- Gebruik 2 a 3 van de beweegactiviteiten per week om de intensiteit iets op te voeren, zodat het uithoudingsvermogen getraind wordt. Deze activiteiten kenmerken zich door dat je ervan gaat zweten en de ademhaling sneller gaat. Dit kan dus voor iedereen een andere intensiteit zijn.
- Gebruik 2 a 3 van de beweegactiviteiten per week om je grote spiergroepen te versterken. Doe 8 a 10 spierversterkende oefeningen van grote spiergroepen zoals de benen, borst, rug, buik en armen.
- Eet elke dag veel plantaardig en vezelrijk, een mediteriaans voedingspatroon blijkt de meeste gezondheidsvoordelen te bieden. Eet dus o.a. veel groenten, rauwkost, fruit (vooral fruit wat rijk is aan vitamine C zoals sinaasappel, citroen, kiwi, enz. en vooral/bij voorkeur vers en lokaal) , noten, (vette) vis (vitamine D) en peulvruchten.
- Beperk de consumptie alcohol. De WHO stelt geen specifieke limieten voor alcoholgebruik, omdat uit onderzoek blijkt dat de ideale oplossing voor de gezondheid, geen alcohol drinken is. Ga voor dranken zonder suikers zoals water en thee en natuurlijke voeding.
- Kies voor voedingsmiddelen die weinig (minder dan 5%) geraffineerde suiker bevatten. Eet en drink bij wijze van uitzondering, maar niet dagelijks, vrije suikers, suikerhoudende dranken, snoep, koek, gebak en bewerkte voeding.
- Beperk de consumptie van verzadigde vetten. Vervang de verzadigde vetten door onverzadigde vetten. Vervang vet vlees en vleesproducten door bonen, peulvruchten, linzen, vis, gevogelte of mager vlees.
- Eet zuivelproducten (kefir, zure melk, yoghurt en kaas) met een laag vet, suiker en zout gehalte.
- Kies een zoutarm voedingspatroon. De totale zoutinname mag niet meer zijn dan één theelepel (5 g) per dag, inclusief het zout in brood en verwerkt, gezouten en geconserveerd voedsel.
- Ontspan dagelijks fysiek en mentaal, met Yoga, pilates, Nirvana, mindfulness, meditatie of ademhalingsoefeningen. Maar ook voldoende slaap is cruciaal voor een sterke weerstand. Fysieke en mentale ontspanning leert je beter om te gaan met stress, gemakkelijker te relativeren, de rust in het hoofd te bewaren en minder te piekeren.
Volgens de WHO geven regelmatige fysieke activiteiten en gezonder eten niet alleen een goed gevoel, het heeft ook aanzienlijke voordelen voor de gezondheid. Het vermindert het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker, helpt het gewicht onder controle te houden en draagt bij aan het mentale welzijn. Tevens vergroot ook de kansen om vrienden te maken en je onderdeel van de gemeenschap te voelen.
Actief en gezond leven komt de gezondheid op elke leeftijd ten goede, maar is vooral belangrijk voor de gezonde ontwikkeling van kinderen en jongeren en kan een wezenlijk verschil maken voor het welzijn van ouderen. Daartegenover zijn fysieke inactiviteit en sedentair gedrag twee van de belangrijkste risicofactoren voor de gezondheid waaraan naar schatting een miljoen doden per jaar worden toegeschreven in de Europese regio van de WHO.
Laat duidelijk zijn, dit programma biedt geen enkele garantie tegen het krijgen van corona, dus doet niks af aan de RIVM maatregelen. Tevens biedt het geen garantie in de ernst van de complicaties. Wel heeft het programma een bewezen effect op de gezondheid, de weerstand en de kracht van ons immuunsysteem en dus een preventieve werking tegen de ernst van de complicaties.
Oproep!
Is dit programma compleet? Zeker niet. Ik denk, als de dames en heren wetenschappers zich even schrap zetten, om de 10 meest belangrijke invloeden op de verzwakking en versterking van ons immuunsysteem, via een desk research studie, in kaart te brengen, we een programma of richtlijnen ter beschikking hebben die een serieuze impact zouden kunnen hebben op het aantal IC gevallen van corona de komende 2 jaar, maar misschien nog veel belangrijker, op de gezondheid van ons Homo Sapiens in zijn algemeen. De hele wereld leidt momenteel onder corona en ziet en ervaart dat bepaalde groepen sneller op het IC belanden. Stel je voor, vanuit de wetenschap komt die top 10 om te vermeiden en top 10 van mogelijkheden om je immuunsysteem te versterken. En stel je voor dat overheden deze oproep ook oppakken en nu evenveel aandacht gaan geven aan persoonlijke leefstijl preventie als aan omgeving en gedragsmatige maatregelen. Dit zou zomaar de meest belangrijke gezondheidsparadigma-shift ooit kunnen worden.
Oproep dus aan politici en wetenschappers, laat ons de krachten bundelen!
Ben je leefstijl of fitness professional en vindt je het een goed idee om het preventie programma aan te bieden, neem gerust contact op: info@nieuwe-gezondheid.nl.
Bronnen
Health care expenditures foresight 2015-2060 : Quantitative preliminary study at the request of the Scientific Council for Government Policy (WRR). Part 1: future projections; https://www.rivm.nl/publicaties/toekomstverkenning-zorguitgaven-2015-2060-kwantitatief-vooronderzoek-in-opdracht-van
Gezondheidsraad Beweeg- en voedingsrichtlijnen 2017/2015
http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/nutrition/a-healthy-lifestyle